Cerca nel blog

giovedì 19 gennaio 2012

Danimarka, vendi me i lumtur ne bote

Danimarka e para, Islanda e dyta, Japonia e treta. Ky eshte klasifikimi  i vendeve ne te cilet jetohet me mire, i stiluar nga Organizata per bashkepunim dhe zhvillim ekonomik (OECD) ne raportin “How’s Life”, i cili ka marre ne konsiderate dyzete prej shteteve te botes (shih renditjen e plote ne sitin zyrtar)
Ne detaje, OECD ka konsideruar 11 variabla, qe influencojne ne jeten e individit: te ardhurat, punen, banesen, shendetin, pjesemarrjen civile, arsimin, ambjentin, kenaqesine personale, sigurine, ekulibrin midis punes ne shtepi dhe jetes private. Pra ne kete menyre, organizata ka kerkuar te stabilizoje perceptimin, qe kane per mireqenien e vet ne jeten e perditeshme.
Midis 40 vendeve te analizuar, perqindja e njerezve, qe deklarohen plotesisht te kenaqur nga “tipi i dites” se vet eshte e barabarte me nje mesatare  rreth 80%. Nje kuote kjo, e cila megjithate eshte shume e ndryshme nga shteti ne shtet. Ne krye te klasifikimit qendron ato shtete me 90% te njerezve te kenaqur dhe ne shume raste shkon ne mbi 80%, ndersa ne shtete te tjera zbret nen 70%.
E zbritur nga podi ne vendin e katert ndodhet Indonezia e ndjekur nga Holanda, Norvegjia, Suedia, Kina, Britani e Madhe, Austria, Meksika, Irlanda, Australia, Franca dhe Belgjika. Italia gjendet per nen mesataren: me nje kenaqesi pak me te ulet se 70%, ne fakt eshte klasifikuar vetem ne cerekun e fundit. Me keq se ajo jane vetem Turqia (e fundit), Estonia dhe Hungaria.
E pare nga lart poshte, por me nje distance megjithate te reduktuar, jane Izraleli, Portugalia, Greqia dhe India, te cilat jane pak mbi 70%.
Ne prezantimine raportit, sekrtari i Pergjitheshem i OECD, Angel Gurria ka mbeshtetur rendesine e mos fokalizimit vetem mbi nivelin ekonomik te rritjes. “Besoj fortesisht, qe sot, me teper se dy vite me pare,-ka thene ai- duhet te kemi nje vizion me te gjer ne marrjen e vendimeve politike, sepse nje perafrim, i cili konsideron vetem rritjen ekonomike, si ne te kaluaren nuk do te jete apsolutisht i mjaftueshem”.
Raporti “How’ Life” ben pejse ne Better Life Initiative te OECD, i lancuar me rastin e 50 vjetorit te Organizates. Nje nga shtyllat e inisiatives eshte “Better Life index (Bil), i cili kerkokn  te perfshije qytetaret ne debatin ne vijim mbi menyrat per vleresimin e progresit te shoqerise.
Ne kete rast, vendet e marra ne konsiderate jane 34 dhe e reja eshte, qe matesi i ri i cilesise se jetes eshte interaktiv: mbi site. Ne fakt eshte e mundur qe cdo shtet , pra edhe ky yni, te ndertoj nje shkallare te veten per te matur “lumturine” sipas parametrave te vet dhe ta ballafaqoj me ate te te tjereve.

7 commenti:

Shaban Shabani ha detto...

nje tregues, qe ne statistike --vertete nuk matet--por ne peshoren e Tij--sejcili mund--te vleresoj peshen e ketij treguesi.

Luiza Hoxhaj ha detto...

Po eshte e vertet Shaban, qe pak a shume cdokush mund t'a identifikoj si ndjesi, por jo si tregues te krahasueshem me te tjeret. Bazuar ne 11 treguesit e perdorur per llogaritjen e tij mund te realizohet vetem ne menyre te organizuar llogaritja e ketij treguesi. Realisht indeksi i lumturise eshte me shume perceptim. Ne raste si vendi yne ku pritshmerite nuk jane shume te larta. Mendoj se ne vitet e para ky tregues, ne se matet, artificialisht do jete me i larte se 'cduhet te jete ne fakt, per shkake se ne ende vazhdojme te kenaqemi me pak

Pullumb Kaciqi ha detto...

"DNA e mireqenies ne Danimarke
Baza e lumturise ne Danimarke eshte forma se si manaxhohet (leadership) prodhimi dhe ndarja e te mirave material, ku koncepti leadership luan rolin kryesor:

1) - Danimarka eshte nje vend i vogël dhe i detyron firmat daneze qe te kerkojne markete jasht vendtit te tyre dhe tu pershtaten atyre.

2) – Taksat e larta bejne qe krijohen mundesira per sisteme shkollore te nivelit te larte, ku fjala e fundit e shkences asorbohet menjehere, si dhe krijojne sturktura per mireqenie te popullsise. (universitetet private jane nje skandal ne Shqiperi, Nuk eshte ne fokus studenti por te ardhurat e profesoreve, dija asnjehere nuk prodhohet nga privatet)

3) – Koha e shkurtes e punes ben qe prodhimi te kete nje kualitet te larte, mbasi ne kongitiv kapitalisme prodhohet me te gjithe qenien njerezore, ku koha e lire luan nje shume me te rendesishem se sa ajo ne pune. (koha e lire si resurse prodhimi eshte nje teme me vehte dhe po behen shume studime ne Danimarke)

4) – Sindikatat jane shume te fuqishme, te cilat krijojne nje treg pune shume te rregulluar dhe pa eksese.

5) – Borde drejtuese ne firmat e ndryshme kane bere qe te merren vendime shume te rendesishme dhe me kualitet shume te larte.

6) – Klima e ”keqe” ben qe danzet te kalojne te shumten e kohen ne ambiente te mbyllura, dhe kjo ka bere te mundur qe te kthejne impotencialitetin ne potencialitet (A. Carnera) si. prodhimi i jorganeve me kualitet te larte, mobilje apo prodhime desing, ku Danimarka shquhet ne bote.

7) – Duke mos patur pasuri nentokesore, eshte fokusuar shume ne ato mbitokesore, dmth. njeriun si qenie e teresishme ne jeten e perditdhme. Punetori danez eshte i kualifikuar si nga ana profesionale dhe ajo shoqerore.


Per ta kuptuar me qarte duhet bere nje krahesim mbi strukturat e prodhimit ne Danimarke dhe USA.
Danimarke
Fokus: Te gjithe stakeholder
Firmat: te thjeshta/ jo hirarkike
(klientet, shoqeria, punetoret)
Manaxhimi: values/resposability
Shperblimi: demokratik
Selite/zyra: te vogla/coaching


USA
Fokus: Aktioneret
Firmat: shume te komplikuaraler

Manaxhimi: manuale
(punetori robot)
Shperblimi: capitalist
Selite/zyra: te medha/pompoze

Sot ekonomia ka hyre ne nje faze tjeter ku innovation, sustability dhe kopetenca ne sektorin e sherbimit jane tergues kryesore te ekonomise. Prodhime organike dhe qe mbrojne mjedisin jane ne fokus."

Luiza Hoxhaj ha detto...

Nga spiegimi juaj Pullumb del qarte edhe nje argument tjeter, qe madhesia e nje vendi nuk ka rendesi per zhvillimin dhe cilesine e jetes, qe te ofron ai. Ajo qe ka rendesi eshte starti nga je nisur, politikat afatgjate si dhe pritshmerite e popullsive perkatese. Kjo e djeg argumentin dhe mentalitetin e gabuar, gjeresisht t eperhapur tek ne, ate te sindromes se vendit te vogel, aq mbizoteruese ne mentalitetin tone, perfshi ate politik.

Saba Duckallari ha detto...

"\Kot nuk tha ambasadori Danez, se qeveria dhe shoqeria daneze punojne per te gjithe shoqerine , daneze, dhe jo si qeveria dhe shoqeria tone qe me se shumti ngjajne me nje shoqeri blegtorale."

Luiza Hoxhaj ha detto...

E drejte saba. Me s eshumti punohet me mentalitetin e shtetit privat

Pullumb Kaciqi ha detto...

"...pooooo...aspak, madhesia e nje vendi nuk luan ndonje te rendesishen ne kufinjt ekonomik...kufinjt ekonomik dhe kulturor jane te pafundme, vetem se duhet kapacitet kongitive per shtrire ato ne te gjithe rruzullin: shkurt duhen dije dhe perkushtim.....modelin danez jane duke aplikuar edhe shume vende dhe firma te medha ne bote. India shpenzon me mijera miliona dollar ne programe daneze. Edhe Kina nuk mbetet mbrapa: sot Kina ne mese 80% prodhimeve i ka qe nuk demtojne ambientin, dhe po shtrihet me sukses edhe ne Afrike duke permisuar edhe jeten e mijerave afrikane...duhet te nxitojme se ndryshe do na iki edhe ky tren i fundit...sot ekonomia po merr nje pamje tjeter, ku teknologjite sociale do te jene vendimtare ne zhvillimin e mireqenies se nje vendi..."