Cerca nel blog

lunedì 28 ottobre 2013

Te kesh “fokus eshte celesi per sukses


Te zbulosh celesin e suksesit eshte themelore per te jetuar plotesisht egzistencen tende. Perse disa persona arrijne rezultate ekselente per nje periudhe kohe te kufizuar ndersa te tjere qe te arrijne kete duhet te punojne gjate gjithe jetes? Cili eshte celsi qe e vendos ne moto deshiren tone per te qene gjithnje ne maje?
Duhet te mesoje startegjite e thjeshta per te rizgjuar motivimin ne vetvete  si dhe tek bashkepunetoret tane, per te arritur rezultate gjithnje dhe me te mira. Cdo dite ne flasim per rezultate, arrijme rezultate, vleresojme rezultatet. Pra ajo qe duket sikur vlen jane vetem rezultatet.te cilat na bejne qe kur vjen fundi i dites te mendojme: “Por cfare konkludova sot?”
Nese pergjigjia eshte negative biem ne nje nivel depresioni, gje cila na ben te palumtur dhe na con ne kryerjen e disa veprimeve te cilat ne kushte te qeta dhe te kenaqesise nuk do i kishim ndermarre kurre.
Ne fakt mbas fjales “Rezultate” ka nje proces te tere per tu ndermarre, te cilin nese e ndjekim rigorozisht na con ne marrjen e maksimumit nga jeta, maksimumin e eksperiences sone koerente me mendimet dhe idete tona.
Por eshte e qarte qe nje situate caktuar ndryshon krejtesisht nga nje moment i caktuar e mbrapa?
Dhe nga ky moment gjitheshka fillon te permiresohet apo te keqesohet. Mendojeni dhe do te shohim qe gjitheshka ka nisur nga nje vendim.
Teknika te suksesit
Vendim + focus+ veprim = rezultate ekselente

Vendimarrje
“Eshte moment qe ti vendos, qe percakton fatim”. Anthony Robbins
Pra sic thote Anthony gjitheshka nis gjithnje nga nje vendim. Nuk ka rendesi nese ke ndermarr nje vendimin apo jo. Si rregull eshte gjithnje ne mes nje vendim. Ne fakt jo domosdoshmerisht te marresh nje vendim, por “te jete nje vendim”!!
Personalsisht e shoh vendimin si veprimin apsolutisht me te forte ne kontrollin e jetes sone per te kapercyer nje moment pasigurie ne nje situate sigurie. Thjesht sepse vendimi eshte marre!!
Te vendosim se cfare duam na con  ne pasjen e nje busulle ne jeten tone. te ciles i japim nje sens per ku jemi, cfare bejme dhe nese ka nevoje ta ndryshojme jeten tone.
Tani hyn ne mendjen tone...Fokusi
“Fokusi eshte  si drejtimi i nje rrezeje lazer, qe vendos ti se ku duhet te rrahi dhe qe te mban te perqendruar mbi kete objektiv, duke lene menjane gjithshka tjeter”. Pra fiksohesh tek nje objektiv. Disa e quajne fiksim apo obsesionim. Pra perdorin ne nje kuptim pexhorativ. Ne fakt ne kete rast ka rol tjeter kjo fjale si nje nga teknikat e suksesit. Nje here qe hapim busullen, psh percaktojme qe fokusi yne eshte “Jug-perendimi”. Mbas kesaj nuk egzistojne me per ne drejtime te tjera ose me sakte nuk na interesojne neve drejtimet e tjera.Vendimi eshte marre dhe tani drejtimi yne eshte i qarte.
Pra e kemi percaktuar fokusin dhe eshte momenti per te kaluar ne...Veprim
“Veprimi eshte celsi  themelor per cdo lloj suksesi”. Pablo Picasso.
Pra ne kete menyre ne e pergatism anijen tone per ate udhetim qe do te na coj ku tashme e kemi vendosur. Te kesh fokus pa kaluar ne veprim eshte si te presesh koken nga trupi yne.  Shume here motivi, qe na con ne mosveprim eshte konflikti i brendeshem mids asaj qe kemi vendosur dhe vlerave tona te brendeshme ose frika qe buron nga eksperiencat e mepareshme. Si gjithnje zgjidhja qendron brenda nesh Duhet te qartesohemi mbi cfare duam realisht, duke vendosur ta shkepusim te kaluaren tone nese ajo nuk na ndihmon te jemi ata qe ne realisht duam te jemi!! Perseri vendimi luan ne favorin tone. Ne vendosim per te pasur siguri ne nje moment pasigurie!!!
Esenza e veprimeve te vendosura nga ne eshte ajo ndjesia e te “te ndjerit i gjalle”, ajo vetedija per te levizur drejt objektivave tona
(.. ndersa cdo veprim qe eshte bere i vendosur nga dikush tjeter na jep ndjesine e  “moskontrollit te jetes sone”. Edhe nese, mund te pranohet vendimi i dikujt tjeter kjo duhet bere vetem ne momentin ne te cilin ne vet gjejme nje motiv per ta ndermarre ate).
Pikeirsht keto veprime na cojne ne rezultatet e deshiruara.
Nje shembull i thjeshte
Psh une pashe nje Ipad, te cilin deshiroja ta blija. E dashuruar me idene per ta pasur ate, ai u be nje enderr per mua, edhe pse cmimi ishte pak i kripur. Ne mendjen time, nga ai moment, nuk kishte tjeter mendim vec si ta blija ate. Pra tani ne mendjen time ishte vendosur “fokusi”: te blija Ipad. E pashe ate dhe fillova te bej disa llogari se si mund ta blija, se si mund te hiqja menjane disa kursime, per te mbritur deri ne fund te muajit pa u borxhuar etj.
Ne fund te muajit arrita ta blej. Pra obiektivi im u kthye ne rezultat...

TE BASHKEPUNOSH: te marresh pjese aktivisht ne procesin kreativ te grupit

TE BASHKEPUNOSH: te marresh pjese aktivisht ne procesin kreativ te grupit
TE BASHKEPUNOSH, eshte nje nga foljet me te rendesishme se bashku me TE BESOSH per te mundur te krijosh nje projekt rrjeti te dobishem dhe inteligjent. Te bashkepunosh do te thote jo te mbivendosesh apo te dublosh punen e njeri tjetrit, pro qe gjithekush te kryej korrektesisht detyren e vet per ta bere punen e grupit me t e lehte, me te kordinuar dhe te fokalizuar mbi objektivat. Nuk eshte dhe nuk ka si te jete bashkepunim nese humbasim nga syte misionin!
Cfare mendoni ju?

venerdì 25 ottobre 2013

Kultura eshte proces

Nuk e di se nga cfare merr spunto ky status, prandaj nuk po komentoj per teresin e tij, mbasi jam ne favor te dijes dhe te pergatitjes se kapaciteteve  drejtuese dhe manaxheriale dhe vendosjes ne cdo pozicion te njeriut te afte per ta  mbajtur peshen e pozicionit te tij. Doja te ndalesha tek kriticizmi i ashper ndaj artit dhe kultures, apo edhe figurave te caktuara, ikona per kushtet tona sic mund te jene Kadri Roshi e shume te tjere  nga brezi i tij. Artistet tane duhet ti vleresojme brenda kontestit te kohes dhe hapesires ne te cilen ata ushtruan  aktiviteitn e tyre artistik. Ne fund te fundit  ata jane qenie njerezore dhe smudn ti thyejne njeheresh te giitha gardhet apo mentalitet  qe ka pasur koha kur jetuan ne vendin ku ata ushtruan aktrimin ne rastin konkret apo cdo gjini arti. Ata thyen tabu, krijuan dicka ndonjehere nga hici, ishin avangarde per kohen, sillnin dicka ndryshe cilesisht artistikisht pse jo edhe nga menyra se si i shihnin fenomenet. Po perifrazoj  te nderuaren Drita Pelingu qe pak dite ka qe eshte ndare nga jeta, kur thoshte ne intervisten e saj te fundit: ne kishim deshiren, nuk kishim pervoje, nuk kishim  modele qe tu referoheshim, nuk  kishim idhuj, nuk kishim litrature. Por ata kishin pasion , shprit dhe vendosmeri per te ngritur teatrin shqiptar dhe bene kete. Pra edhe sikur vetem per faktin qe ata krjuan  modele apo bazament per ata qe do te vinin pas ja vlen te vleresohen. pastaj shuem u shkolluan jashte. Ne fund te fundit  u arrit qe te ksihte nje akademia arti. Nse teatri, drei diku filmi jane disi mbrapa, nuk mohohne arritjet ne filmin me metrazh te shkruter,  per baletin apo kengtaret  lirike, perseri edhe shume instrumentist, pse jo  pak edhe nga artet  figurative, mbas hapjes kane patur mundesi te cajne ne skena boterore dhe europiane. Kjo eshte   kollona qe vine duke u lartesuar por qe  ndertohet ketu ne kete vend. Ne as nuk mudn te importojme kulture apo artiste. Formimi dhe krijimi i tyre eshte proces.