Cerca nel blog

lunedì 29 ottobre 2012

Festimet e 100 Vjetorit te Pavaresise


Vlora ka ne ADN e saj gjithe kartat per te qene, dhe do te jete edhe ne kete 100 Vjetor te Pavaresise kryeqendra reale e festimeve.

domenica 28 ottobre 2012

Drejtesi shperndarese dhe rishperndarese-Distributional and redistributive justice

-Nje indikacion nga takimi me profesionistet e rinj te qarkut Vlore: Është e rëndësishme për të gjithë të marrin përgjegjësitë e tyre dhe të punojnë së bashku mbi nevojën për të mbështetur  më të dobetit. Per kete se pari duhet te kete nje drejtesi shperndarese dhe nje politike te mire rishperndarese.  A eshte ky i vetmi sherbim qe politika  e mire duhet ti bej sistemit te drejtesise, pa ju ngaterruar neper kembe? 

-An indication of the meeting with young professionals: It is important for everyone to assume their responsibilities and work together on the need to support less strong. For this you first need to have a distributional justice and a better redistributive policy. Is this the only service that good policy should make the justice system, not confused you underfoot?

lunedì 22 ottobre 2012

Ajo qe mungon eshte “klasa drejtuese”?...

Dua nje bote ne lartesine e endrrave qe kam…
 
Cdo profesion eshte ndertuar mbi nje sistem burimesh njohese (dijeve) shoqerisht te njohura. Evolucioni i nje profesioni eshte stimuluar dhe stimulon nga ana e tij evolucionin e sistemit te burimeve njohese, qe e formojne ate. Mundemi te personalizojme kete perfundim: edhe personat jane burimet e tyre njohese.
Atehere pyetja konkretizohet ne menyren e meposhteme: cila eshte gjendja e arteve dhe e dinimikes se zhvillimit te sistemit te burimeve njohese, qe karakterizon profesionet e adminstrimit te startegjive, organizatave dhe personave.
Realiteti eshte, qe nuk egziston ndonje pronesi eksplicite, koerente (megjithate jo fikse dhe jo ideologjike) dhe vleresuese e dijeve qe vine shoqerisht te konsideruara si referime themelore per profesionin e administrimit te startegjive, personave dhe  organizatave, por egziston nje ideologji informale, qe i shkon formulimeve te para te teorive organizative. Dhe s’eshte vizioni i menaxhimit si “Komando e kontrollo”.
Ne nivel akademik eshte zhvilluar nje game e gjere e perspektivave dhe propozimeve, edhe sintetikisht te vlefshme, por qe, megjithate, jane te pjeseshme sepse shohin aspekte te vecanta (dhe jo te gjitha) te organizatave dhe te qeverisjes se tyre. Pastaj nuk jane te “metodoligjizuara”. Se fundmi, ato nuk arrijne te dialogojne sinergjikisht midis tyre. Rezultati, ne nivel akademik, eshte qe ka ardhur per te krijuar nje ekologji te paorientuar te perspektivave dhe propozimeve qe duken komplekse dhe pak operative. Ne sinteze te paorientuara.
Ne nivel konsulencial egzistojne “burokracite e medha te sherbimit’, qe pajtojne teresisht filozofine e “Komandes dhe kontrollit”, te pasuruar me disa nder propozimet dhe perspektivat me te akredituara akademike.
Egzistojne pastaj “Gurute” te cilet zhvillojne sisteme te mendimit apsolutisht personal, qe i konsiderojne inovative dhe kompleksive. Disa here jane pershkrimet e mendimit te disa Guruve amerikane. Ndonjehere jane frut i eksperiences dhe reflektimeve personale. Ne te gjitha rastet behet fjale per inovacion “autoreferues”.
Autori e konsideron mendimin, qe ka zhvilluar inovativ per motivin e thjeshte, qe nuk e njihte. Eshte inovativ kundrejt mendimit te tij te meparshem, por jo ne apsolute sepse eshte i privuar nga cdo ballafaqim ose referim me perspektiven dhe propozimet eksistuese ndonjehere merr edhe aspekte pseudoreligjoze, me deshirat New Age. Nga kendeveshtrimi operative eshte vetem autopromocioni: Me lini ta bej une qe jam me i zoti se ju.
Perballe kesaj situate te “mungeses se regullit’, pergjigjet e managereve jane strehimi tek ekesperienca, tek miqesia dhe tek empatia (ndjeshmeria). Por nuk behet fjale per nje strehim te mire. Ekpserienca, ne dukje nje arratisje (strehim) e mire ne fakt prezanton nje sere kunderindikazionesh shume te gjera. Nevojitet te verejme qe eksperienca sjelle ne ndertimin e sistemeve njohese komplekse qe udheheqin (drejtojne) aftesine e seleksionimit, vleresimit, projektimit. Ne nje bote statike skemat njohese te ndertuara nga eksperienca jane nje “instrument pune” i shkelqyer, efikas dhe eficent. Ndersa ne nje ambient ne evolucion te shpejte, nje evolucion, qe nuk eshte aq per tu menduar, qe te kenaqe, por per te ndertuar , perbejne nje pengese te gjere sepse nepermjete tyre tentohet te prodhohet e kaluara.
Pastaj eksperienca nuk eshte e “afte per tu mesuar”. Mund te jete vetem e ripare. Dhe kjo nga njera ane, kerkon burime dhe energji te rilevante. Nga ana tjeter rezultati qe merret eshte nje eksperience re qe nuk ka asgje per te pare me ate qe ne kemi vendosur per te mesuar. Ende: skemat njohese te ndertuara nga eksperienca tentojne te jene ideologjike. Kjo do te thote qe eksperienca jo vetem nuk shtyn te kerkoje skema te reja njohese, por edhe te mos i kuptojne, perkundrazi t’i refuzojne ato kur propozohen. Ne fund ajo te shtrengon te adptosh qendrime prometeike, ndonjehere foshnjerisht prometeike, qe kompletojne tendencat e refuzimit te skemave te reja njohese.
Ne fakt ne nje periudhe “te konkurrences” brenda klases drejtuese, te pranosh skema njohese te propozuara nga te tretet do te thote te pranosh, ndofta edhe te konfirmosh, superioritetin e ketyre “ te treteve’ me te cilet je duke konkurruar.
Tu besosh maredhenieve miqesore merr te njejtin rezultat: delegohet zgjedhja e burimeve njohese per t’u perftuar. Por nese miqte nga ana e tyre ribejne eksperience ripropozojne probleme paraprakisht te cituara.
Edhe perdorimi i empatise, jo ne apsolute, por ne kuadrin paraprakishte te pershkruar ka si zgjedhje te delegoje zgjedhjen e burimeve njohese per t’u perdorur tek “gurute’, qe per me teper arrin te mbledh deshira te fshehura, dobesi....
Mungesa e nje pronesie eksplicite te njohurive shoqerisht te konsideruara themelore gjeneron nje vazhdimi te inevolucionit autoreferencial te saj. Nuk egzistojne projekte te medha te kerkimit dhe Zhvillimit, per vetem inisiativa individuale ose te grupeve te vogla akademike, qe okupohen per aspekte te vecanta te struktures se nje organizate ose te identitetit te personave humane. Egziston nje perhapje e “Guruve”. Nuk egziston, vijimisht, shtytja per nje azhornim te vazhdueshem, per nje eksperimentim kurajoz.
Nese do te ishim duke jetuar nje stine te zhvillimit te larte dhe te forte, te gjitha konsiderimet e mepareshme do te ishin, ndofta interesante, por jo mobilizuese.
Nese pajtojme teorine e papergjegjeshmerise, qe zhgjidhja qendron gjithnje ne nivel hierarkike superior (nderrmarjet apelojne ne shtet, shteti apelon ne Europe, Europa ne.. etj)...
Nese ja mbathim ne nihilizem te “shume nuk ndryshon asnjehere asgje” ose ne versionintjeter: “gjitheshka ndryshon per te mos ndryshuar’. atehere sa vijon eshte e panevojeshme dhe e merziteshme.
Ne kundert ne pranojme, si rol social te te qenit klase drejtuese, nje pergjegjesi efektive ne te kontribuarin per te ndertuar zhvillimin. Atehere nuk mund te mos njohim, qe mungesa kompleksive e zhvillimit eshte shuma e shume mungesave te zhvillimeve “lokale”: ne hapesira te pergjegjesise sone direkte  dhe komplete.
Shkurt, nese nuk jemi te shkarkueshem, nihilist ose fatalist, nuk mund qe te ngarkojme neve si klase drejtuese ekonomike kete deficit te zhvillimit. Jane shume sinjale qe na drejtojne ne kete drejtim.
Sfidat jane te nje kompleksiteit ne rritje: nevoja e ndryshimit strategjiko-organizativ gjithnje e me te thella. Rezultatet qe arrihen te mbahen jane ne renie, si ne nivel organizative ashtu dhe personal. Sidomos jane duke rene pritshemrite tona. Jemi, duke konsideruar fatale dhe jo stabilizuese veshtiresite ne rritje. Sidomos veshtiresite ne rritje te ndryshimit.
Ky zbulim nuk eshte shume ngushellues. Nuk eshte nje akuze, por lejon te individualizosh menjehere nje rruge precize, qe mund te nisim ta pershkuajme...
Te fillojme ta pershkruajme per ne klasen drejtuese ekonomike.
Detyra e klases drejtuese ekonomike eshte ajo te drejtoje startegjite, organizatat dhe personat. Atehere imperativ kategorik eshte evidente: per te ndertuar nje zhvillim te larte dhe te forte eshte e nevojeshme te besh te evolvojne profesionet, qe shohin adminstrimin e startegjive, organizatave dhe personave. Te besh te evolvojne profesione, qe ndertojne zhvillim.
Ne besojme, qe per te bere te evolvoj profesioni adminstrimit e strategjive, te organizatave dhe te njerezve, nevojitet te besh disponibel per manageret dhe sipermarresit nje sistem te ri te burimeve njohese. Ku fjala e re nuk eshte vetem nje referim personal, por eshte referim ndaj rrjetes se gjendjes se artit, per te arritur te ndertosh nje treg, qe lejon zhvillimin e dijeve dhe disponibilitetin e sherbimeve.
Ne besojme dhe me kete bindje dua ta mbyll, qe sot eshte e domosdoshme edhe nje klase drejtuese e lumtur. E lumtur sepse mbart shpresa per t e ardhmen. E lumtur  sepse eshte e afte per nje cilesi te re jete, qe derivon vetem nga nje menyre e re te qeverisuri.
Per te arritur keto objektiva nuk mund te qendrojme, nese do te mund te ishte e mundur, te lidhur nga nje filozofi dhe praktike qeevrisjeje, qe gjeneron konflikt dhe vetmi.
Dhe kjo lind vetem nga nje dije e re. Nje dije e re per te ndryshuar veten dhe boten

domenica 14 ottobre 2012

A duam te behemi realisht pjese e Europes?

Duke ndjekur zhvillimet e dites me erdhi ne mendje nje thenie e Stanislav.J.Lec: 
"Puritanet duhet te vendosin dy gjethe fiku ne sy:". 
Kjo metafore i shkon shume  rastit kur nuk deshiron te shohesh shemtite e realitetit ku jeton, per te mos i vuajtur ato. Kurse ketu tek ne gjethet e fikut ne sy i kane vendosur ata qe duhet te mbajne syte hapur per te pare dhe ndjekur cdo sensibilitet te qytetareve, e mandej per ti zgjidhur ato. Por megjithese kemi nje shans per te hyre ne europen e sapo cmuar me cmimin Nobel, ne jemi larg, shume larg standarteve te saj per te cilat ajo eshte shquar dhe vleresuar me kete cmim si: vlerave te saj te demokacise, mirekuptimit dhe atyre te mbrojtjes se te drejtave te njeriut. Mjafton te shohesh se si trajtohen Grevistet, ish te perndjekur politik. Minimalisht dialogun, te kontaktohen, te degjohen e meritojne dhe pse jo edhe  t'u zgjidhen ato kerkesat ekonomike, qe jane te aresyeshme. A duam te behemi realisht pjese e Europes?

sabato 6 ottobre 2012

Duhet te mireperdorim fuqine e qytetarit

Duke  bashkebiseduar ne nje nga miqte e mi ketu ne  "lagjen e fb" sic e quaj une me shaka me ngeli ne mendje shprehja e tij: "Isha ne Shqiperi kete vere.Erdha me mall por u zhgenjeva shume: papasterti, cmime te larta, shofere autobusi me cigare ne dore e kembet ne timone, polica deh zyrtare qe te kerkojne para ne ekmbim te sherbimeve, mungesa te medha etj. Nuk na behet te vime me. Mjere ai vend... Me keta politikane qe kemi ne nuk behet ky vend". Pergjigjia ime ishte; "Duhet te behemi ne si qytetare pastaj me siguri do te behet edhe ky vend". E shkrova kete fragment per te evidentuar nje  mungese te madhe qe kemi ne: mungesen e shpreses dhe mungesen e besimit. Te dyja  keto ndjenja shoqerojne qytearin e zakonshem, qofte ate qe jeton ketu ne shtetin ame, qofte ate qe ka emigruar. Lind nje pyetje e thejshte nga e gjithe kjo: Do t'ua kthejme shpresen ketyre njerezve ndonje dite? A do te behemi ne si qytetaret e gjithe botes, qe kane te drejta por edhe detyrime? Detyrimi me i madh eshte ta bejme kete vend te jetueshem per te gjithe. Per kete duhet te punojme cdo dite, duhet te mireperdorim fuqin e qytetarit.

venerdì 5 ottobre 2012

Una strada e' coinvolgersi anche noi:

Startup e internazionalizzazione: come muoversi (anche nei settori tradizionali): Il tema delle relazioni internazionali delle nuove imprese è poco considerato nelle riflessioni sulle startup. Le istituzioni e le agenzie di promozione tendono a concentrarsi sulla promozione di medie aziende del territorio tralasciando il vero tessuto imprenditoriale italiano composto da … Continua »

giovedì 4 ottobre 2012

Ne network krijohen maredhenie

Pikerisht krijimi i maredhenieve eshte nje nga elementet inovativ te komunikimit ne ditet e sotme. Kush ben network si porfesion e njeh mire rendesine e maredhenieve personale me kontaktet e veta. Mediat sociale kane thjeshtezuar shume mundesine e zgjerimit te rrjetit te kontakteve, duke vendosur ne dispozicion nje park potencialisht te pafundem lidhjesh.
Objektivi i networking eshte ai i krijimit te nje lidhjeje solide si dhe krijimi i besimit me kontaktet e tua, me objektiv qe ato ne periudhe afatmesme dhe afatgjate, te mund te behen perfituese. Megjithese te krijosh nje maredhenie eshte nje aktivitet time consuming (qe te shpenzon kohen), eshte e qarte, qe me shtimin e numrit te kontakteve, sforco per te ndertuar maredhenie eshte eksponenciale. Njekohesisht ekziston edhe rreziku qe te e shpenzosh energji ne lidhje zombie. 
Prej shume kohesh debatohet nese eshte me funskional nje perafrim prej Open networking apo thjesht perdorimi on-line networking per te adminsitruar maredhenie reale. Si gjithnje nuk ka nje pergjigje te vetme dhe cdo gje varet nga objektivat qe seicili prej nesh synon te arrij. Kushdo qofte perafrimi, qe synojme te ndjekim, duhet mbajtur parasysh qe:
Nuk mjafton te vendosesh nje lidhje me nje person per ta konsideruar ate nje kontakt sepse;
·                                        - Njehere qe e pranon nje person ai nuk eshte automatikisht nje lead;
·                                       -  Nevojitet te krijosh nje reputacion te mire dhe nje raport besimi me ta;
·                               -  Bujaria dhe te vendosesh ne dispozicion eshte menyra e pare per te filluar kete raport besimi.
Aktiviteti nuk mbaron ketu, por te kesh parasysh keto aspekte te ndihmon te kuptosh qe nje networking nuk eshte vetem nje koleksion figurinash per tu vendosur ne albumin tend virtual per ti dhene luster atij.

mercoledì 3 ottobre 2012

Per nje barazi te vertet gjinore

 Le te behemi promotor te ligjit elektoral ne te cilin te jete  50/50 aksesi ne listat elektorale dhe mbi dopio preference ne zgjedhjet e pergjitheshme si dhe ato te keshillave lokale. Ky duhet te jete nje aksion per te mbledhur 25 mije firma si hap i pare, hap ky i cili shpresoj sinqerisht te inkurajoj komisionin e radhe bipartizan  ne respekt te autonomise se tij ne temen e ligjit elektroal, drejt nje zgjidhjeje pozitive, qe garanton nje barazi gjinore efektive. 
Shume here e kam trajtuar kete teme, duke theksuar se eshte e nevojeshme dhe e leverdiseshme te garantosh ne cdo vend te perfaqesimit politik, social dhe ekonomik te vendit, barazine gjinore. 
Kjo do te ishte nje  pasurim themelor per demokracine dhe per te gjithe ne.Kriza e demokracise nuk mundet vecse me te gjej ne barazine gjinore nje kurim shuem domethenes.

Ne netwotking nga lidhja kalohet ne maredhenie

Nje teme shume diskutuar kjo e aplikimit te networking dhe administrimit te maredhenieve te krijuar ne te.
Kush ben network si porfesion e njeh mire rendesine e maredhenieve personale me kontaktet e veta. Mediat sociale kane thjeshtezuar shume mundesine e zgjerimit te rrjetit te vet te kontakteve, duke vendosur ne dispozicion nje park potencialisht te pafundem lidhjesh.
Objektivi i networking eshte ai i krijimit te nje lidhjeje solide dhe te besimit me kontaktet e tua, te cilat ne periudhe afatmesme dhe afatgjate, te mund te behen perfituese. Megjithese te krijosh nje maredhenie eshte nje aktivitet time consuming (qe te shpenzon kohen), eshte e qarte, qe me shtimin e numrit te kontakteve, sforco per te ndertuar maredhenie eshte eksponenciale dhe ekziston rreziku qe te e shpenzosh energji ne lidhje zombie. 
Prej shume kohesh debatohet nese eshte me funskional nje perafrim prej Open networking apo thjesht perdorimi on-line networking per te adminsitruar maredhenie reale. Si gjithnje nuk ka nje pergjigje te vetme dhe cdo gje varet nga objektivat qe seicili prej nesh synon te arrij. Kushdo qofte perafrimi, qe synon te ndjekesh, duhet mbajtur parasysh qe:· 
- nuk mjafton te vendosesh nje lidhje me nje person per ta konsideruar ate nje kontakt sepse; Njehere qe e pranon nje person ai nuk eshte automatikisht nje lead;
·        -nevojitet te krijosh nje reputacion te mire dhe nje raport besimi me ta;
·   -Bujaria dhe te vendosesh ne dispozicion eshte menyra e pare per te filluar kete raport.
Aktiviteti nuk mbaron ketu, por te kesh parasysh keto aspekte te ndihmon te kuptosh qe nje networking nuk eshte vetem nje koleksion figurinash per tu vendosur ne albumin tend virtual per ti dhene luster atij.