Cerca nel blog

mercoledì 2 marzo 2011

Fjale te urta mbi lirine- Pensieri lunghi sulla Liberta'

Kush heq dore nga liria, per te arritur nje lloj sigurie, nuk meriton as lirine dhe as sigurine.- (B. Franklin)

Chi rinuncia alla libertà per raggiungere la sicurezza, non merita né la libertà né la sicurezza. - (B. Franklin)

C,mendim i mrekullueshem: nje jete pa frike! Te tejkalosh friken: kjo eshte: kjo eshte lumturi, ky eshte shpetimi.Mund te kesh frike nga mijera gjera, nga dhimbjet, nga gjykimet, nga zemra jote, mundt kesh frike nga gjumi, nga zgjimi, frike nga vetmia, nga te ftohtit, nga cmenduria, nga vdekja, veecanerisht nga kjo e fundit: nga vdekja. Por jane te gjitha nje maske maskuese.
Ne realitet egziston vetem nje frike: ajo qe te lesh veten te biere apo te bej nje hap drejt te panjohures, larg cdo sigurie te mundeshme... Ka vetem nje art, nje mister te vetem si zgjidhje: te lesh te biesh, duke mos ju kundervene vullnetit te zotit, duke mos u trembur nga asgje, as ne te mire dhe as ne te keqe> vetem atehere do te jesh i lire nga vuajtjet , i lire prej frikes.
Hermann Hesse, "Aforismi

Che pensiero meraviglioso una vita senza paura! Superare la paura: questa è la beatitudine, questa la redenzione.Si ha paura di migliaia di cose, del dolore, dei giudizi, del proprio cuore; si ha paura del sonno, del risveglio, paura della solitudine, del freddo, della follia, della morte. Specialmente di quest'ultima, della morte. Ma sono tutte maschere, travestimenti.
In realtà c'è una sola paura: quella di lasciarsi cadere, di fare quel passo verso l'ignoto lontano da ogni sicurezza possibile... C'è, come scelta, una sola arte, una sola dottrina, un solo mistero: lasciarsi cadere, non opporsi recalcitrando alla volontà di Dio, non aggrapparsi a niente, né al bene né al male. Allora si è redenti, liberi dalla sofferenza, liberi dalla paura.
Hermann Hesse, "Aforismi

LIRI DHE PAVARESI - LIBERTA' E INDIPENDENZA.

Njoh vetem nje liri, kjo eshte liria e mendimit.
(Antoine de St.Exupery)
“Liria” eshte nje nga fjalet me te perdoreshme sa here qe duhet te bazohemi mbi emotivitetin e personave. Te gjithe flasin per lirine, shume e reklamojne ate, por ne te vertete pak bejne ate qe eshte e nevojeshme per ta fituar lirine. Akoma me pake dine cfare te bejne mbasi e kane fituar ate.

Conosco una sola libertà, ed è la libertà della mente.
(Antoine de St.Exupery)
“Liberta’” e’ una delle parole piu’ usate quando si vuole fare leva sulla emotivita’ delle persone. Tutti ne parlano, in tanti la reclamano, ma davvero pochi fanno veramente cio’ che e’ necessario per ottenerla. E ancora meno sanno cosa farsene una volta ottenutala.

Nuk eshte liria qe mungon. Mungojne njerezit e lire.
(Leo Longanesi)
Na duket se shpesh mbas faktit, qe shoqeria ben skllever, kerkohen vazhdimisht deshet e kurbanit, qe lejojne te vazhdosh te “pluskosh”, qe te mund te fajesosh kedo, qe duket i terhequr.Po keshtu nuk shkohet asgjekundi. Nevojitet kurajo qe te marresh pergjejgesine e jetes tende, te verpimeve te tua, te zgjedhjeve te tua. Qarjet nuk sherbejne per asgje.

Non è la liberta che manca. Mancano gli uomini liberi.
(Leo Longanesi)
Ci si para spesso dietro il fatto che la societa’ rende schiavi; si cercano continuamente capri espiatori che permettano di continuare a “galleggiare”, di poter incolpare chiunque capiti a tiro, additandolo come responsabile della nostra stagnazione. Ma cosi’ non si va da nessuna parte. Ci vuole il coraggio di assumersi la responsabilita’ della propria vita, delle proprie azioni, delle proprie scelte. Lamentarsi non serve a nulla.

Liri do te thote edhe pergjegjesi. Ja perse pjesa me e madhe e njerezve nuk kane frike.T
(George Bernard Shaw)
Te mos behesh i pavarur, gje qe eshte nje nga semundjet me te medha te kohes sone, eshte psikologjike perpara se te jete materiale. Nuk sherben per asgje te fshihesh mbas mungese se parave ose te mundesive. E para dhe e vetmja pavaresi e vertet kalon nga mendja, jo nga protofoli. Prandaj nuk eshte e faleshme, psh qe te mos kesh mundesi te ikesh nga shtepia, do te thote se te mungon pavaresia. Ka persona qe bashkejetojne ne familje dhe jane me te pavaruar se sa disa qe jetojne ne shtepi vetem. Duket paradoksale por eshte keshtu.

Libertà significa anche responsabilità. Ecco perché la maggior parte della gente ne ha paura.
(George Bernard Shaw)
Il "non rendersi indipendenti", che e' una delle grandi malattie del nostro tempo, e’ psicologico, prima che materiale, non serve a nulla pararsi dietro alla mancanza di denaro o di possibilita’: la prima, l’unica vera indipendenza passa per la testa, non per il portafoglio. Percio’ non e' scusabile, ad esempio, con il fatto di non poter andarsene di casa. Ci sono persone conviventi che sono molto piu' indipendenti di altre che vivono da sole. Sembra paradossale, ma e' cosi'.

Historia e njerezve te lire nuk eshte shkruar kurre nga fati, por nga zgjedhjet, nga zgjedhjet e tyre
(Dwight D. Eisenhower)
Sigurisht pavaresia ekonomike i ben te gjitha me te thjeshta. Do te ishte hipokrite te thoje qe nuk eshte keshtu, por.. procesi i lirise fillon gjithnje nga mendja: kush eshte i lire nuk i pranon zinxhiret per shume kohe, dhe menyren per tu liruar do ta gjeje me siguri.

La storia degli uomini liberi non e' mai scritta dal destino, ma dalle scelte, le loro scelte.
(Dwight D. Eisenhower)
Certamente l’indipendenza economica rende tutto piu’ facile. Sarebbe ipocrita dire che cosi’ non e’, ma… il processo di liberazione comincia sempre nella testa: chi e’ libero non accettera’ catene a lungo, e il modo di liberarsi lo trovera’ sicuramente.

Liria eshte si deti. Nuk mund te jete e mbyllur dhe si deti nje njeri i lire eshte perhere i tille.
(Humbert du Charbon)
Ne se vednosni te jeni te lire, ju nevojitet vetem nje gje: kurajo per te qene vertet te tille. Te kushtoje sa do qe te kushtoje.

La libertà è come il mare. Non può essere rinchiusa, e come il mare, un uomo libero lo è per sempre.
(Humbert du Charbon)
Se decidete di essere liberi, vi serve solo una cosa: il coraggio di esserlo davvero. Costi quel che costi.

"La Liberta e' il diritto di fare quello che ti permettono leggi". Montesqueieu
"Liria eshte e drejta per te bere ate qe te lejon ligji" Mountesquieu

1 commento:

Anonimo ha detto...

Grazie per l'informazione