Cerca nel blog

sabato 19 novembre 2016

Joseph E. Stiglitz, Nobelisti ne ekonomi ne 2001, analizon ndodhine e fenomenit Trump


Joseph E. Stiglitz, Nobelisti ne ekonomi ne 2001, duke analizuar ndodhine e fenomenit Trump sjell dy mesazhe per elitat politike:

1. Se teoritë neo-liberale të tregut-qe formuan politikën ekonomike gjatë katër dekadave të fundit rezultuan mashtruese, ku rritja e GDP u pagua me cmimin e rritjes se pabarazisë....“ Revolucioni“ Thatcher-Reagan rishkroi rregullat dhe ristrukturoi tregjet ne dobi te atyre që ishin ne krye, duke rritur pabarazinë.

2. Kemi nevojë për të rishkruar rregullat e ekonomisë edhe një herë, këtë herë të sigurojme që të përfitojnë qytetarët e thjeshtë.

Politikanët në SHBA dhe gjetkë që injorojnë këtë mësim do të jene përgjegjës. Ndryshimet sjellin rrezik. Fenomeni Trump – si dhe shumë zhvillime të ngjashme politike në Evropë - ka zbuluar rreziqe akoma më të madhe shkaktuar nga mos marrja parasysh e pasojave qe sjellin: shoqërite e percarara, demokracite e minuara dhe ekonomitë e dobësuara.

sabato 2 luglio 2016

Nderim për Elie Wiesel!Vdiq, sot më 2 Korrik 2016, në shtëpinë e tij në New York në moshën 87 vjecare i mbijetuari i Holokaustit Elie Wiesel, bartësi i kujtesës për viktimat e persekutimit nazist, dhe një laureat i çmimit Nobel, i cili përdori autoritetin e tij moral për të detyruar vëmendjen mbi mizoritë në mbarë botën, !
Kam patur rastin të ndjek në Universitetin Bocconi të Milanos rrëfimin e të ngjashmit të tij Nedo Fiano! Histori rrënqethëse!

Një tjetër pikë kulmore e tij, përtej të shkruarit, rrëfimit, ishte në vitin 1985, kur z Wiesel konfrontohen publikisht me Presidentin Ronald Reagan në lidhje me një udhëtim që do të bënte në Gjermani, ku presidenti kishte planifikuar për të vizituar varrezat ushtarake të Bitburg. Z. Wiesel dhe të tjerët e kundërshtuan udhëtimin pasi kishte mësuar se varrezat përfshinin edhe varret e disadhjetëra anëtarëve të S.S., forca elite naziste.

"Ky vend, zoti President, nuk është vendi juaj", tha z Wiesel gjatë një ceremonie në Shtëpinë e Bardhë, në të cilën Reagan i dha atij Medaljen e Artë të Kongresit, nderi më i lartë civil i Kongresit Amerikan. "Vendi juaj është me viktimat e S.S."
Pra ai përvec kurajos për te treguar, mbarte në vetvete edhe kurajon intelektuale për të kundërshtuar atë cka e gjykonte të padrejtë

Një vit më vonë, Elie Wiesel nderohet me Cmimin Nobel për Paqen. Gjatë marrjes së cmimit Ai tha se ky nderim nuk e ka bërë atë një person tjetër - "Nëse lufta nuk më ka ndryshuar mua, ju mendoni se ndonjë gjë tjetër do të më ndryshojë më"
Nderim për të!

giovedì 14 aprile 2016

Populli të zgjedh populli të revokon

Vlen jo vetëm për burrat, që dhunojnë verbalisht gratë, por edhe pr gratë, të cilat bëjnë të njëjtën sjellje ndaj burrave!
Pasi bëjnë gafa mundohen të justifikohen: nuk është në edukatën time, nuk është në natyrën e sjelljes sime etj justifikime të tilla bajate. Ai që e ka edukatë nuk i del vetja nga dora në asnjë rrethanë. Janë pikërisht momente të tilla ato që nxjerrin lakuriq: edukatën e tyre, respektin që kanë për të zgjedhesit e tyre, sa i duan njerezit dhe sa i ndjejnë hallet e tyre. Sa e njohin dhe respektojnë ligjin dhe se sa përgjegjëshmëri tregojnë për rolin që kanë marrë përsipër. Nuk janë sundimtar, por të zgjedhur për të qeverisur dhe shërbyer. Populli ka nevojë të qeveriset e jo të sundohet. Unë mendova se strukturat e reja territoriale do ti shpëtonin qytetarët nga bejlerët e vegjël dhe jo të krijojnë sulltanate të reja! Populli të zgjedh populli të revokon-duhet kthyer kjo e drejtë tek i zoti!

mercoledì 9 marzo 2016

Post 8 Mars

Mbas gjithe statuseve, komenteve, diskutimeve të përherëshme nëse 8 Marsi është festë apo protestë thjesht preferoj të citoj Rita Levi Montalcinin:
"Gratë që kanë ndryshuar botën nuk kanë patur nevojë të demostrojnë asgjë, përvec inteligjencës së tyre".

martedì 8 marzo 2016

Urim per Juliana Memaj

E dashur Juli,
Zgjodha te te uroj ty ne Diten Nderkombetare te Gruas per keto arsye:
Se pari, per arsyen e thjeshte se ti sot ne nje pozite te tille, e cila meshiron realizimin e nje prej te drejtave te grave: perfaqesimin ne nivelin me te larte te Qeverisjes egzekutive ne nivelin e pare te saj, qeverisjen vendore.
Se dyti, sepse kete gje e ke arritur me gradualitet, me shume perkushtim, shume pune, thene me fjale te tjera: Me merite, nje dimension i shumekerkuar ne cdo nivel te qeverisjes dhe ne cdo fushe te zhvillimit, jo vetem per grate, por edhe per burrat.
Se treti, sepse me ate cfare perfaqeson deri me tani (uroj me zemer, qe keshtu te jete perhere), ke shansin e mire te kthehesh ne nje burim inspirimi per gra dhe vajza te tjera ne rajon.
Vazhdo te jesh vetvetja, vazhdo te mbeshtetesh pune tende tek njerezit, qe perfaqeson dhe tek DIJA dhe cdo gje eshte e mundur. Ke shansin te krijosh nje model. Mos e humb! Gezuar dhe suksese gjithe grave ne cdo nivel, ne karrier apo ne cdo angazhim te perditeshem.
Me Dashuri
Luiza Hoxhaj
8 Mars, 2016

lunedì 29 febbraio 2016

A summary of the study in which I have contributed as an expert in regional and local development policies: European Urban Sustainability Delphi study

A summary of the final Delphi round to all the experts who completed all the raunds of research. In this group of experts from 26 european countries have been part even an representative from our center: Luiza Hoxhaj, european expert on regional and local development. (Our extras)
In the period of May to October 2015 a large group of urban sustainability experts from 26 European countries participated in a European Urban Sustainability Delphi study that consisted of three rounds of data-collection. The objective of the study was to find out which components these experts find most relevant for defining and measuring ‘Urban Sustainability’ in a European context. In the third and final round experts were invited to select the 5 most relevant components.
The results are as follows:

Component name                  Number of times chosen                            % of experts(no=72)
Air quality                                            33                                                             46%
Governance                                          29                                                             40%
Energy consumption                            29                                                             40%
Non –car transportation infrstr            24                                                              33%
CO2 emissions                                    23                                                              32%
Inequality                                            23                                                              32%
Green Spaces                                      23                                                               32%
Health                                                 18                                                               25%
Climate resilience                               18                                                               25%
Solide waste                                        16                                                               22%
Civic engagenmet                               13                                                               18%
Local resources                                   12                                                              17%
Biodiversity                                        12                                                               17%
Education                                            10                                                               14%
Employment                                         9                                                                13%
Water usage                                          9                                                                13%
Economic productivity                         8                                                                11%
Smart infrastructure                             8                                                                 11%
Waste water tratement                          8                                                                 11%
Housing                                                7                                                                 10%
Noise Pollution                                     6                                                                    8%
Safety                                                    5                                                                   7%
Urban Microclimate                             5                                                                   7%
Entrepreneurship                                  4                                                                   6%
Cultural capacity                                  4                                                                   6%
Bussines climate                                  3                                                                    4%
International embeddedness                1                                                                    1%
Experts were also invited to explain their selection. A summary of the explanations provided for the ten components that were most often selected, is provided below.
Air quality:
The air quality in a city is relevant for the health, well-being, and quality of life of its inhabitants. Furthermore, the component is related to many other aspects of urban sustainability, such as biodiversity, green spaces, and CO2 emissions.
Governance:
As a potential driver of change the city government determines the extent of a city's sustainable development. It can support a sustainable development among others by adapting legislation, providing resources, involving stakeholders, and planning/managing a development strategy.
Energy consumption:
Energy is needed to sustain life and its use impacts the environment. A city's energy consumption is related to various environmental issues, such as CO2 emissions, climate change, and the use of natural resources. A city's energy consumption also determines its self-sufficiency and dependency on non-renewable energy. Renewable energy consumption is crucial for a sustainable urban development.
Non-car transportation infrastructure:
A non-car transportation infrastructure reduces the use and negative impacts of cars and improves the sustainability of urban mobility. A non-car transportation infrastructure improves the (urban) environment in terms of among others (air) pollution, CO2 emissions, energy and resource consumption, noise pollution, congestion, quality of life, and space use.
CO2 emissions:
CO2 emissions affect climate change and have an impact on the environment as a whole. Cities (as emitters of high levels of CO2) need to mitigate and fight climate change. CO2 emissions are also related to other urban sustainability issues, such as energy consumption, transportation, as well as inhabitant's health and quality of life.
Inequality:
As a social aspect of sustainability, inequality is often neglected. Inequality creates many social problems like social exclusion as well as tensions and conflicts between different groups of people. A sustainable, functioning, and inclusive city needs to provide for all its inhabitants, among others by sharing benefits and offering equal opportunities.
Green spaces:
Green spaces improve a city's general quality of life as well as the (psychological) well-being of its inhabitants. They provide many benefits to a city in terms of among others biodiversity, air quality, health, and urban microclimate. Green spaces are also important for recreation, relaxation, and meeting other people. Finally, green spaces support and raise people's awareness regarding environmental topics.
Author: Jurian Meijering (jurian.meijering@wur.nl)
Research Methodology Group, Wageningen University
Health:
A sustainable and healthy city needs to have healthy inhabitants. The health of a city's inhabitants reflects the quality of the urban environment in terms of among others air quality and urban design. Healthy inhabitants contribute to a city's economic, environmental, and social (sustainable) development.
Climate resilience:
Climate change is the biggest challenge and threat cities need to deal with. Cities need to be climate resilient if they want to be sustainable and prosper. They need to be resilient to the effects of climate change such as floods and droughts.
Solid waste:
The amount of waste that is produced and recycled within a city is linked to other sustainability challenges such as resource consumption, greenhouse gas emissions, and climate change. It also provides information about a city's resource efficiency and sustainability awareness. It is important to recycle and re-use solid waste (in the form of energy or material) as well as to involve a city's inhabitants in this process.
Author: Jurian Meijering , Research Methodology Group, Wageningen University

domenica 28 febbraio 2016

Një libër që duhet lexuar: “Ese dhe etyde filozofike estetike”


Tre jave për mua, e zhytur në leximin e veprës më të fundit të Prof. Alfred Uci, një nga kolonat e shoqërisë shqiptare (vlerësim, të cilin ja ka bërë i madhi Dritëro Agolli)  ishin një “arratisje e bukur” nga zymtësia e realitetit.  I shijova në maksimum 451 faqet e librit të tij: “Ese dhe etyde filozofike estetike”, një përmbledhje  e studimeve të viteve të fundit të Prof. Ucit. Në to spikat stili estetik, që i bën ato tërheqëse dhe interesante jo vetëm për specialist të fushës, por edhe për lexues të tjerë të interesuar për temat, si puna ime. Në studimet e prezantuara në libër  Prof. Uci analizon kryevepra të letërsisë botërore nga antikiteti  e deri në ditët e sotme.
 
Studimeve të tij, të zgjedhura jo rastësisht apo për nevoja për arsyetime të kulluara teorike, por mbështetur në përvojën e zhvillimit të ndërlikuar të kulturës në shekuj Prof i analizon kryeveprat e arteve dhe estetikës, jo si të largëta apo të harruara por duke theksuar tek to vlerat universale dhe duke vecuar prej tyre mesazhet fisnike, që dëshmojnë të vërteta ndricuese edhe për kohën tonë. Paralelizmat befasues të tij të lejojnë të meditosh dhe ti nxjerrësh vet mësimet e nevojëshme prej tij.

E “marrë për dore”, prej Profesorit, nëpërmjetë kësaj vepre,  ju riktheva Shekspirit (duke lexuar “Timonin”,” Sebelinin” dhe “Masë për masë”, të përkthyera nga Kristaq Traja), ju riktheva Dante Alighierit (nëpërmjetë ciklit të plotë në italisht të “Komedisë Hyjnore”, me komentet dhe vleresimet përkatëse nga personalitete të shquar të kohës sonë, midis të cilëve Umberto Eco). Pavarësisht magjisë, që kam ndjerë kur i kam lexuar për herë të parë, mund të them pa mëdyshje se provova një kënaqesi të vecantë dhe pata një kuptim më të thellë të tyre. Nuk mund të mbetej jashtë analizës së Prof. Uçit Servantesi me Don Kishotin e Mançës, Dostojevski etj.
Më mbas udhëtimi vazhdon me personalitete të shquar të letërsisë dhe mendimit shqiptar si:  De Rada, Naim Frashëri, Noli, Migjeni, Fishta, Dritero Agolli, Kadare dhe Rexhep Qose, të cilin Prof. Uçi e quan "një gurë të rëndë në studimet e letërsisë shqiptare. Leximin e tyre do ta rifilloj me Arkën e Djallit të Agollit.

Ndjesia e këndëshme dhe lehtësia me të cilin e shoqërova leximin e këtij libri dhe rileximin a autorëve që përmenda, e nxitur nga këndvështrimi i autorit, për mua është e njëjtë me atë ndjesi që më ka shkaktuar leximi i veprës së Prof. Përparim Kabos: “Epistolate-Antropologjia e frymës”.

Jemi me fatë që kemi bashkëkohës të tillë! Mos i lini pa lexuar. Leximi i tyre të iluminon, të mencuron dhe te fisnikeron.