Cerca nel blog

lunedì 6 novembre 2017

Forumi i Zhvillimit Ekonomik Rajonal dhe Vendor i Ballkanit Perëndimor-FoRLED

Duke marrë pjesë aktive në suksesin e kësaj iniciative, ne e bëjmë Forumin e Vlorës një vend të rëndësishëm për të diskutuar rreth Zhvillimit Rajonal dhe Lokal dhe sfidat e tij në Rajonin e Ballkanit Perëndimor.

 http://crlds.org/forumi-i-zhvillimit-rajonal-dhe-lokal/

Western Balkans Forum of Regional and Local Economic Development-FoRLED


By actively participating in the success of this initiative, we make the Forum of Vlora an important place to discuss about regional and local development and its challenges in the Western Balkans Region.

domenica 19 febbraio 2017

Larja e mëkatit


Tregojnë se kohë më parë në një fshat të jugut një trim me fletë  e zuri sevdaja me një grua të bukur, por që sjellja e saj  përflitej në fshat si e pahijëshme. C'të bënte i ziu djalë? Sevdaja po ja përvëlonte shpirtin. I  gjendur në  darën e gjykimit nga opinioni i fshatit dhe të dëshirës për ta shkuar jetën me vashën e bukur trimi gjeti një zgjidhje origjinale: Thirri gjithë mëhallën dhe përpara gjithë njerëzisë e zhyti të shkretën grua tre herë në pusin që kishte në oborrin e shtëpisë dhe deklaroi: Tani të heqim vallen dhe të nisim dasmën! Hankon do ta marr për grua se mëkatet ia lava në pus. Bashkëfshatarët, të cilët e nderonin shumë për trimërinë e pashoqe trimin, ja pranuan deklarimin dhe mbyllën gojët e hoqën bashkë me të vallen.
Sot dikush po provon të na ofrojë përsëri  një variant te ri te larjes së mëkateve: Mbas më pak se katërvjet, po na dalin të njëjtat figura dhe na deklarojnë se ata janë të gatshëm ta udhëheqin Shqipërinë, mbasi e kanë rrënuar dy herë më parë. Mëkatarë! Mëkatet tuaja jo pus, por s’ka det që t’i laj dot! Boll më! Kjo ishte e vetmja deklaratë me vlerë e juaja dje: Boll më, por me teatrin tuaj grotesk ama!

domenica 8 gennaio 2017

"Për të ëndërruar nuk ju duhet të mbyllni sytë , por ju duhet të lexoni."

"Për të ëndërruar nuk   ju duhet të mbyllni sytë , por ju duhet të lexoni."
Me këtë citim nga Michel Foucault, një nga mendimtarët më të mëdhenj të shekullit të njëzetë, nga i cili ka shumë libra (ese): të gjithë për t'u lexuar, dëshiroj ta nis statusin tim  të pare për 2017!  

sabato 19 novembre 2016

Joseph E. Stiglitz, Nobelisti ne ekonomi ne 2001, analizon ndodhine e fenomenit Trump


Joseph E. Stiglitz, Nobelisti ne ekonomi ne 2001, duke analizuar ndodhine e fenomenit Trump sjell dy mesazhe per elitat politike:

1. Se teoritë neo-liberale të tregut-qe formuan politikën ekonomike gjatë katër dekadave të fundit rezultuan mashtruese, ku rritja e GDP u pagua me cmimin e rritjes se pabarazisë....“ Revolucioni“ Thatcher-Reagan rishkroi rregullat dhe ristrukturoi tregjet ne dobi te atyre që ishin ne krye, duke rritur pabarazinë.

2. Kemi nevojë për të rishkruar rregullat e ekonomisë edhe një herë, këtë herë të sigurojme që të përfitojnë qytetarët e thjeshtë.

Politikanët në SHBA dhe gjetkë që injorojnë këtë mësim do të jene përgjegjës. Ndryshimet sjellin rrezik. Fenomeni Trump – si dhe shumë zhvillime të ngjashme politike në Evropë - ka zbuluar rreziqe akoma më të madhe shkaktuar nga mos marrja parasysh e pasojave qe sjellin: shoqërite e percarara, demokracite e minuara dhe ekonomitë e dobësuara.

sabato 2 luglio 2016

Nderim për Elie Wiesel!Vdiq, sot më 2 Korrik 2016, në shtëpinë e tij në New York në moshën 87 vjecare i mbijetuari i Holokaustit Elie Wiesel, bartësi i kujtesës për viktimat e persekutimit nazist, dhe një laureat i çmimit Nobel, i cili përdori autoritetin e tij moral për të detyruar vëmendjen mbi mizoritë në mbarë botën, !
Kam patur rastin të ndjek në Universitetin Bocconi të Milanos rrëfimin e të ngjashmit të tij Nedo Fiano! Histori rrënqethëse!

Një tjetër pikë kulmore e tij, përtej të shkruarit, rrëfimit, ishte në vitin 1985, kur z Wiesel konfrontohen publikisht me Presidentin Ronald Reagan në lidhje me një udhëtim që do të bënte në Gjermani, ku presidenti kishte planifikuar për të vizituar varrezat ushtarake të Bitburg. Z. Wiesel dhe të tjerët e kundërshtuan udhëtimin pasi kishte mësuar se varrezat përfshinin edhe varret e disadhjetëra anëtarëve të S.S., forca elite naziste.

"Ky vend, zoti President, nuk është vendi juaj", tha z Wiesel gjatë një ceremonie në Shtëpinë e Bardhë, në të cilën Reagan i dha atij Medaljen e Artë të Kongresit, nderi më i lartë civil i Kongresit Amerikan. "Vendi juaj është me viktimat e S.S."
Pra ai përvec kurajos për te treguar, mbarte në vetvete edhe kurajon intelektuale për të kundërshtuar atë cka e gjykonte të padrejtë

Një vit më vonë, Elie Wiesel nderohet me Cmimin Nobel për Paqen. Gjatë marrjes së cmimit Ai tha se ky nderim nuk e ka bërë atë një person tjetër - "Nëse lufta nuk më ka ndryshuar mua, ju mendoni se ndonjë gjë tjetër do të më ndryshojë më"
Nderim për të!

giovedì 14 aprile 2016

Populli të zgjedh populli të revokon

Vlen jo vetëm për burrat, që dhunojnë verbalisht gratë, por edhe pr gratë, të cilat bëjnë të njëjtën sjellje ndaj burrave!
Pasi bëjnë gafa mundohen të justifikohen: nuk është në edukatën time, nuk është në natyrën e sjelljes sime etj justifikime të tilla bajate. Ai që e ka edukatë nuk i del vetja nga dora në asnjë rrethanë. Janë pikërisht momente të tilla ato që nxjerrin lakuriq: edukatën e tyre, respektin që kanë për të zgjedhesit e tyre, sa i duan njerezit dhe sa i ndjejnë hallet e tyre. Sa e njohin dhe respektojnë ligjin dhe se sa përgjegjëshmëri tregojnë për rolin që kanë marrë përsipër. Nuk janë sundimtar, por të zgjedhur për të qeverisur dhe shërbyer. Populli ka nevojë të qeveriset e jo të sundohet. Unë mendova se strukturat e reja territoriale do ti shpëtonin qytetarët nga bejlerët e vegjël dhe jo të krijojnë sulltanate të reja! Populli të zgjedh populli të revokon-duhet kthyer kjo e drejtë tek i zoti!