Cerca nel blog

venerdì 25 ottobre 2013

Kultura eshte proces

Nuk e di se nga cfare merr spunto ky status, prandaj nuk po komentoj per teresin e tij, mbasi jam ne favor te dijes dhe te pergatitjes se kapaciteteve  drejtuese dhe manaxheriale dhe vendosjes ne cdo pozicion te njeriut te afte per ta  mbajtur peshen e pozicionit te tij. Doja te ndalesha tek kriticizmi i ashper ndaj artit dhe kultures, apo edhe figurave te caktuara, ikona per kushtet tona sic mund te jene Kadri Roshi e shume te tjere  nga brezi i tij. Artistet tane duhet ti vleresojme brenda kontestit te kohes dhe hapesires ne te cilen ata ushtruan  aktiviteitn e tyre artistik. Ne fund te fundit  ata jane qenie njerezore dhe smudn ti thyejne njeheresh te giitha gardhet apo mentalitet  qe ka pasur koha kur jetuan ne vendin ku ata ushtruan aktrimin ne rastin konkret apo cdo gjini arti. Ata thyen tabu, krijuan dicka ndonjehere nga hici, ishin avangarde per kohen, sillnin dicka ndryshe cilesisht artistikisht pse jo edhe nga menyra se si i shihnin fenomenet. Po perifrazoj  te nderuaren Drita Pelingu qe pak dite ka qe eshte ndare nga jeta, kur thoshte ne intervisten e saj te fundit: ne kishim deshiren, nuk kishim pervoje, nuk kishim  modele qe tu referoheshim, nuk  kishim idhuj, nuk kishim litrature. Por ata kishin pasion , shprit dhe vendosmeri per te ngritur teatrin shqiptar dhe bene kete. Pra edhe sikur vetem per faktin qe ata krjuan  modele apo bazament per ata qe do te vinin pas ja vlen te vleresohen. pastaj shuem u shkolluan jashte. Ne fund te fundit  u arrit qe te ksihte nje akademia arti. Nse teatri, drei diku filmi jane disi mbrapa, nuk mohohne arritjet ne filmin me metrazh te shkruter,  per baletin apo kengtaret  lirike, perseri edhe shume instrumentist, pse jo  pak edhe nga artet  figurative, mbas hapjes kane patur mundesi te cajne ne skena boterore dhe europiane. Kjo eshte   kollona qe vine duke u lartesuar por qe  ndertohet ketu ne kete vend. Ne as nuk mudn te importojme kulture apo artiste. Formimi dhe krijimi i tyre eshte proces.

Nessun commento: