Cerca nel blog

sabato 31 luglio 2010

Ekonomia dhe politika

Eshte politika e mire qe ben ekonomin e mire. Shpesh politikologet, sociologet dhe ekonomistet perplasen mbi ate se cfare nevojitet te behet per te pasur nje ekonomi te shendeteshme, ne rritje, konkurruese, e afte te siguroje mundesi dhe te drejta per anetaret e komunitetit
Ne kete perspektive ka nje konsensus te pergjitheshem mbi rrugen qe eshte e nevojeshme te pershkohet per te bere qe te rritet ne te njejten kohe mireqenia ekonomike dhe karakteristikat themelore te shoqerise sone, lirise dhe sigurise. Por ne se rruga eshte e percaktuar perse nuk ndermerret me vendosmeri.
Vemendja duhet te perqendrohet mbi dimensionet ndernacionale te politikave qe vendosin per hapjen e tregetise boterore, te levizjes nderkombetare te burimeve njerezore, mbi politikat qe rregullon pjeserisht funksionimin e ekonomise dhe shoqerise, menyren e saj te stabilizimit te maredhenieve me subjektet pergjegjese te krijimit te pasurise, ndermarrjet, dhe rolin e tij te programimit te te ardhmes se lidershipit

6 commenti:

Nentor Zeka ha detto...

Pershendetje zonja Luiza Hoxhaj! Kam nje pyetje per ju nese kishe pas mundese mem dhane eprgjigje: Politika eshte me e rednesihme se ekonomia? Nese po pse, nese jo pse?

Luiza Hoxhaj ha detto...

Faleminderit per pyetjen. Nuk eid nese jam ne lartesine per ti dhene pergjigje kesaj pyetje shume te rendesishme. Sipas meje ka nje lidhje te pandashme midis tyre. Pak a shume une do e paralelizoja me pyetjen e mbetur ende pa pergjigje; kush e beri pula vezen apo veza pulen?

Luiza Hoxhaj ha detto...

Deri diku mendimi im jepet edhe ne postimin e mesiperm

Sokol Q. Binaj ha detto...

Sipas meje ne momente te vecanta (si psh tani ne Shqiperi), politika eshte me e rendesishme. Me kalimin e kohes te dyja shkojne paralel me oshilacione te vazhdueshme t ekurbes vektoriale

Luiza Hoxhaj ha detto...

Faleminderit Koli per angazhimin ne diskutim. Eshte e vertete qe tani jetojme nje nga momentet kur politika kalon ne rol paresor, duke e ushqyer ekonomine: se pari duke rritur indeksin e besimit e mandej edhe me politika efektive dhe inxheksione sheruese ( ketu do merrja si shembull shlyerjen e borxheve te shteti ndaj sipermarrjes per sherbimet apo investimet ne sektorin publik). Pastaj ekonomia me efektet e saj pozitiv e ne mireqenie, stabilitet dhe siguri etj rimerr roline saj... pra kalojme tek varianti pula vezen dhe e kunderta e e saj....

Sokol Q. Binaj ha detto...

"Me kenaqesi lexoje e konstatoje se jemi sintonizuar ne te njejten gjatesi vale!"