Diekson Despommier, profesori i mikrobiologjise ne Columbia University, ku
zhvillohet ideja e fermave vertikale me studentet qysh prej 1999, mendon se
fermat vertikale do te behen gjithnje e me shume atraktive dhe konkurruese. Teknologjite
e avancuara do ti bejne shtepite e gjelberta gjithnje e me te lira. Ne fakt ai
shpreson qe bota te prodhoj gjysmen e ushqimit te nevojshem ne ferma te tilla
vertikale brenda 50 vjetesh. Ne fakt keto ferma jane bere qysh tani pjese e programit
te kombeve te bashkuara per sigurine e ushqimit. Modeli i tyre ka gjetur perdorim
ne Suedi. A duhet te jete kjo nje shtyse
e forte per te filluar ne vendin shfrytezimin
e tokave te lena djerre si nje potencial
zhvillimi e mandej, mbasi te kemi ezauruar kete burim, tu drejtoheme edhe pervojave
te tilla. Nese e shikojme nga “ultesira”
ku gjendemi nje gje te tille na shfaqet ne permasa edhe me te medha mjerimi
i sekotrit tone agro-alimentar. Duhet te
punojme forte per marken shqiptare. Ska rruge tjeter!
2 commenti:
"Ky shkrim me pelqeu shume.Ky program per te ngritur njivelin e zhvillimit ekonomik ne nkete rast zhvillimin e bujqesise,per te shfrytezuar tokat djerrin....E une ne mendje e kam se edhe kushdo le ta merr ket ide...Dikur shum vite shekuj ndoshta edhe mijevjecar....Tokat e shkretuara kane qene te mbjellura me vreshta permes kanaleve nentokesore....E pse te mos behet edhe nje projekt apo program per te "ringjallur edhe kete djerrin - sahare " dikur me vreshta per prodhimin e veres....Ju pershendes mike dhe flm.shume...."
Ah jemi shume larg nga kjo situate qe prezantohet ketu Luiza...
Posta un commento